Het werk begint traag maar zeker op te brengen

Het werk begint traag maar zeker op te brengen

Bij de vijfde sessie gingen Nele en ik nog dieper graven naar de reden waarom ik passief blijf ten aanzien van potentiële partners. Blijkbaar heb ik een drietal grote faalangsten die mij tegen houden. Wat mij daarbij vooral frappeerde, was de moeilijkheid waarmee deze drie angsten nu weer door mij werden gevonden, aangezien ik ze de week voordien nog had opgesomd. Bovendien zijn deze toch de grote spelbreker in sociale contacten.

Een tweede element dat mij verraste, was de volgorde waarin ik de angsten vond. Ik vond de kleinste en minst belangrijke eerst om zo op te bouwen naar de grootste die in nagenoeg al mijn sociale contacten aan bod komt: “ik mag geen fouten maken”. Hoe dan ook blijkt het moeilijk te zijn om eerlijk te zijn en mijn eigen falen onder woorden te brengen. Uiteindelijk was ik wel blij dat mijn top 3 van faalangsten op papier stond.

Nadien was het weer aan mij om aan het werk te gaan. Ik moest mij faalangst in het groot op papier zetten om vervolgens er letterlijk op te gaan staan. Nadien diende ik mijn ogen te sluiten om gevoelens op te roepen bij die bepaalde angst. Het hoeft geen betoog dat deze gevoelens uitsluitend negatief waren. Denk er zelf maar eens bij na : “ik ben minderwaardig” of “ik ben niet interessant”. Het is voor een rationeel persoon al moeilijk om zoiets tegen jezelf zeggen, zelfs al is het stil en enkel tegen jezelf.

Nadien moest ik een oplossing formuleren voor mijn angst. Hoe zou ik deze aanpakken? Ook deze overgang van negatief naar positief bleef bij mij in de theorie vast steken… Dankzij wat hulp van Nele ben ik uiteindelijk bij mijn drie positieve acties gekomen : “ik heb goede eigenschappen”, “ik ga contact leggen op het gevoelsniveau” en “ik doe nieuwe dingen”.

Nadien werden deze acties nog concreet ingevuld en werd mij de raad meegegeven om deze al onmiddellijk toe te passen in het dagelijks leven. Huiswerk voor mij, zeg maar.

Na deze vijf sessies begin ik zelf toch al een beetje een positievere instelling bij mezelf te merken. Met andere woorden : het werk begint traag maar zeker op te brengen!

Maarten